Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2007 02:28 - Куцият дявол - Иван Аржентински
Автор: zvezdopad Категория: Изкуство   
Прочетен: 5644 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2007 02:38


Не знам колко от вас са чели тази уникална книга, пълна с отличен хумор и забавни обрати. Един различен поглед на смутното време през септември 1944 година.
Ще се опитам малко по малко да я представя на вниманието ви. 
Тя заслужава един малък Ренесанс!


ПЪРВА ГЛАВА
В КОЯТО СТАВА ЯСНО, ЧЕ "ГУСИН" В УСТАТА НА БАТ ГЕНАДИЙ ОЗНАЧАВА "ГОСПОДИН"


Голям огън накладе в душата ми гусин кмета. Вика ме един ден в общината, а вратът му напращял като на селски бик.
- Ти - кай, - Генадий, си голямо говедо, ама си ми верен като куче и аз все се чудя как да ти помогна!
- Ми аз кво? - възразявам му. - Тука ти си държавната власт. Греша ли, като съм ти верен?
 - Сега ще те видя колко си ми верен! - суче мустак той - На Папазята ти си свой човек, нали? Свой си. Зет. Зет като мед! А държавата дава педесе хилядарки за техния Ванко - педесе "волски езика"! Тези пари много ми трябват!
- Де го Ванко? - пак възразявам. - Другарува с вълците в шумата...
- Застанеш ли на пусия, и вълк можеш да хванеш, а Ванко е един нищо и никакъв сополанко! Има съмнение, че той прескача до дома си. Край не е да не прескача! Как няма да прескача, като и в гората хляб трябва. Той не е говедо да пасе трева? Ако не за друго, поне за хляб ще прескочи.
- Ми аз кво? Нека си прескача.
- Той ти грози службата, петно ти лепи баш на челото. А леке на челото се види  отдалеко. Околийският управител все ме хока. "Тоя Генадий, дума, защо му дадохме полицейски мундир, щом има шурей шумкар? Съмнителна работа е той, съмнителна и недоверчива! Да видим каква попара ще ни надроби!"
Аз те браня и му казвам: "Той, моят Генадий, е нещо по-висше от един прост общински караул и глашатай и полицейският мундир напълно му подобава. Ще видите, той сам ще пипне за вратлето на Папазята шумкарчето и ще ни го поднесе на тепсия!" Тъй многозначително те оправдавах аз пред околийския управител. Сега е твой ред да си покажеш мурафета! Сега ти, говедо такова, тази работа трябва да я свършиш, без да губиш нито минутка! Педесе "волски езика" ще дадат. Тези пари ми трябват!
Лесно му е на гусин кмета да каже - тази работа трябва да я свършиш? - ала как се свършва тя?... Нали водя сестрата на Ванко, Гицка? Е, мома като Гицка никогаш нямаше да се падне на голтак като мене, ако не беше я осрамотил оня мискинин Бурунсуза. Само че това аз все ще му го върна един ден... Та тогава прежумях, направих си оглушки на хорските одумки и се събрахме с Гицка. Не беше мома, дето трябва, ала стана къщовница за чудо пи приказ? И което е право - никак не сбърках! Ако сега посегна на братчето и, как ще я погледна после в очите? А и тя как ще ме погледне?... Не! Не мога да сторя таз работа!
Хем си викам, че не мога, хем знам - гусин кметът е такъв един, че каже ли дума, мре за нея.
- Какво се втеляваш? - сръга ме в хълбока той, като видя, че се унесох. - От тази работа избав няма! Или ти Ванко, или... Знаеш какво те чака. Аз и друг път съм ти казвал колко е мераклия околийският управител на твоята Гица. Сто пъти по-мераклия и от мене. "Докато не ми мине през кунките тази обесница - дума, - няма да мирясам, ако ще, зян да сторя цялата околия!" Досега половината околия е бастисал и окото му не мигна, че тебе ли ще жали?... Ще те набеди, че ти си ятак на Ванко, крил си го, хляб си му давал, от държавата си краднал оръжие и си му давал... Когато един околийски управител рече да набеждава, кой ще му излезе насреща? Ще ти откъсне чепката и ще стори Гица вдовичка, да си му е отръки. Пък и Бурунсуза саде това чака - ти да се зяносаш...
Бре, мааму стара, ами сега!
Реших да си кажа болката на моята Гицка, тя на ум да ме научи, че в образованието е къде-къде по-напредничава от мене. Най-много се чудих и маех как по-заобиколно да и кажа всичко, без да я засегна на чест и свенливост. Въртях я на тъй, въртях я на инак, пък накрая взех, че и накаканизах всичко точно тъй, както го бях чул от устата на гусин кмета - и за Ванко, и за мераците на околийския.
- Ми че то няма да е толкова лошо да му опитаме акъла на околийския. - възрази тя и уж се подсмива, пък гласът и трепери. - Околийски управител е това! А онази свиня, Бурунсуза...и твоят гусин ще има да вземат, като им изправим цял околийски насреща! Ще си глътнат езиците и ще подвият опашки - и Ванко ще оставят на мира. Трябва да знаеш, тук  за нас е голяма почест, голям късмет! За милото ми братче да рекат в огъня да стъпя, ще стъпя!
Като чух какви ги дъвче моята Гицка, реших - спукана му е работата на Ванко, ще го ловя!Сестра му Гицка да му бере греха.
Ревнах възмутено:
- Ми аз?...
- Какво ти?
- За тебе може да е голяма почест и късмет, ама за мене си е пъкло..
- Няма друга избава - отвърна решително тя. - Щом са си наумили да зяносат някого, те ще го сторят. Тези хора не си поплюват, защото са големци и държавни, затова трябва ние да им сложим юларчето!
Рече и отиде да забърка болашик на прасето. Пък аз пак си повторих - спукана му е работата на Ванко, Гицка да му бере греха - и тръгнах към тях да го диря. Хем вървя, хем се спъвам. Наближих. Къщата им каменна, на два ката и с мазе, вкопано в земята, е на горния край на селото, до най-отличните овощни градини, които през този месец и от божи рай са най-разкошни! Още като ги наближих, такова нещо ме гъдилна в носа, че чак кихнах от удоволствие. Пък какъв берекет на красоти, милион дръвчета, а всяко по своему си цъфнало: едни се бялнали като наметнати с булчинско було; други с розови цветчета, пълни с медовиня, а има и такива шарени цветове, сякаш целувани от момини устни, а те, момините устни, там си и останали лепнати по цветовете. Надпреварвали се дръвчетата кое от кое по най по да се гиздоса.
Но на мене до цветя ли ми беше!Аз трябваше да ловя Ванко. 


(следва продължение)


Тагове:   дявол,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dzak - :)))
25.05.2007 03:32
Ochakvam s netyrpenie prodyljenieto!
цитирай
2. анонимен - Tana
16.07.2007 19:17
Книгата е страхотна, за съжаление на времето някой ми я отмъкна.
За нея няма нищо писано по форумите или в нета, което си е направо безобразие. Браво, че си се сетил!
цитирай
3. zvezdopad - Обещавам в най-скоро време ще пусна ...
16.07.2007 23:01
Обещавам в най-скоро време да пусна няколко глави.
:)
цитирай
4. анонимен - FXOWnAzt
24.05.2011 23:41
What a joy to find soeomne else who thinks this way.
цитирай
5. анонимен - XUQZmbgGNmlQTGYnwhU
25.05.2011 07:50
Never seen a beettr post! ICOCBW
цитирай
6. анонимен - ZCmmSEZywsdtdy
25.05.2011 13:41
GMHxvT <a href="http://ulmwjrajklyq.com/">ulmwjrajklyq</a>
цитирай
7. анонимен - PZcoUYJAmhZsalTHsEa
25.05.2011 20:01
KZWCrT , [url=http://xqelinulager.com/]xqelinulager[/url], [link=http://miiwklalpngk.com/]miiwklalpngk[/link], http://dfdsoqhhahrq.com/
цитирай
8. анонимен - WYvYijtNZb
26.05.2011 19:01
OomYl3 , [url=http://ydsnqfzjaupn.com/]ydsnqfzjaupn[/url], [link=http://gfcigugyhvqg.com/]gfcigugyhvqg[/link], http://dkionhpaqqxi.com/
цитирай
9. анонимен - lRqfbuPYIgB
28.05.2011 16:27
RdH9Am <a href="http://emczdfzlzxmx.com/">emczdfzlzxmx</a>
цитирай
10. анонимен - MNhlKOqaYeIR
28.05.2011 17:19
lqeyTG <a href="http://xywucgzrmjhr.com/">xywucgzrmjhr</a>
цитирай
11. анонимен - OgHBnJYlIwEHjKtSDr
31.05.2011 20:09
blYJSN , [url=http://bykewajipejf.com/]bykewajipejf[/url], [link=http://hdzgphxjleam.com/]hdzgphxjleam[/link], http://kbaexdeopflq.com/
цитирай
12. анонимен - LvXOBEmRGAmXk
31.05.2011 20:24
3JEAYI , [url=http://afbjhyiexicg.com/]afbjhyiexicg[/url], [link=http://evmhpodjamxe.com/]evmhpodjamxe[/link], http://pqeuckgbskbt.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdopad
Категория: Изкуство
Прочетен: 474050
Постинги: 97
Коментари: 1185
Гласове: 3121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031